Olen asunut vuokralla kymmenen vuotta. Kouluni on edelleen kesken, eikä loppua näy. 26-vuotiaana aikuisena löydän itseni usein ihmettelemästä tajuaako vuokranantajani että kämppä jossa asun on ainoa kotini. Olkoonkin että hän omistaa sen. Eräs vuokraemäntä kysyi kun muutin sisään, saako hän jättää kirjahyllyn täyteen romujaan. Eräs vuokra-isäntä oletti, ettei minulla ole omia huonekaluja ollenkaan. Myös omilla avaimilla vierailevat vuokranantajat ovat varmasti tuttu juttu monelle itseni lisäksi. Täti tai setä haluaa jonkin tekosyyn varjolla tehdä tupatarkastuksen kun et ole kotona.

 

Eräs vuokraemäntä osasi kertoa joka ikisestä huoneiston kolhusta, kuka kämpässä aikoinaan asuneista vuokralaisista oli tehnyt sen. Kun asunto vaihtuu, varsinkin lemmikin omistajan selässä hiipivät kylmät väreet. Ovatko tapetin naarmut haitallisen näkyviä, vai katsooko vuokranantaja läpi sormien? Elämästä jää jälkiä. On epärealistista olettaa että muutaman vuoden asumisen jälkeen asunto on siinä kunnossa kuin se oli vuokralaisen tullessa. Tämä tuntuu kuitenkin olevan vuokranantajien yleinen ajatus, ja jos toisin on, takuuvuokralleen voi heittää hyvästit.

Vuokralaisuus pysyvänä asumismuotona ei houkuttele ketään. Nykyään ihmiset kuitenkin opiskelevat yhä pidempään. Vakiduunit ja omakotitalot eivät ole tätä päivää. Mutta 30-vuotiaalla on kova tarve omaan kotiin. Kotiin jota voi remontoida. Kotiin johon vieraalla ihmisellä ei ole avaimia. Kotiin, jota kukaan ei voi yhtäkkiä myydä alta. Kotiin johon kukaan ei ole tulossa tarkistamaan oletko sotkenut tai hajottanut paikkoja.

 

Opettaja näytti tunnilla kuvia hauskasta arkkitehtuurista. Eräässä kuvassa entisiä työmaakontteja oli rakennettu päällekkäin, ja niistä oli tehty opiskelija-asuntola. Toteutus oli varmasti ekologinen ja humoristinen, jos ei mietitä sitä kuinka kylmä tai kuuma työmaakontissa tulisi eri vuodenaikoina. Ilmanvaihdosta puhumattakaan. Nenä-ääninen hipsteripoika totesi vakavan huolestuneena: "Jonku pitäis sanoo niille et ei opiskelijoita voi laittaa tölkkiin. Ku ei opiskelijat oo sadriineita."

 

Iltapäivällä K-marketin kalahyllystä löytyi tölkki. Kannessa luki "katkaravut liemessä". Jep. Olipa tölkissä sitten katkaravut tai opiskelijat,

liemessä kummatkin.