Finaali-ilta. Sipsiä ja karkkia. Mutta minulle porkkanaa ja kurkkua. Dippikin epäonnistui, joten tällä kertaa pelkkiä vihanneksia. En valita. Jälkeenpäin on kevyt maha ja kevyt mieli.

Moitin tänään rumaa kampausta. Sain ystävällisen huomautuksen olevani ehkä vähän pikkumainen sekä pinnallinen. Keskustelu herätti kysymyksen: Onko ulkonäkö pinnallinen asia? Itse tietenkin argumentoin että se on syvällinen, ja viestii ihmisen älykkyydestä. Mutta minä olenkin medianomi-opiskelija. Olen joka päivä tyylikkäiden, erikoisista pukeutumistrendeistä nauttivien ihmisten ympäröimä. Koulutukseeni kuuluu musiikin/artistien brändäämistä sekä nettisivujen ja mainosten suunnittelua. Mietin siis kaiket päivät koulussa sitä, miltä asiat ulospäin näyttävät. Olen sisäistänyt oppini siitä, että sisältöä on huomattavasti helpompi myydä jos ulkoasu on puoleensa vetävä. Ja myös sen että ei auta vaikka esim nettisivujen sisältö olisi maailmaa mullistavan upeaa. Se jää täysin huomiotta jos ulkokuori on epäuskottava, tai ei vain herätä lukijan mielenkiintoa.

Tietenkään emme voi soveltaa tätä sellaisenaan ihmiseen. Jos joku on jo tuttu ja rakas, "bad hair day" ei tee hänestä vähemmän uskottavaa. Mutta onko pinnallista että minä häiriinnyn siitä? Tunnistan huolen. Aloittaessani ammattikorkeakoulun, koin vähän paineita koska suuri osa luokkakavereistani on itseäni nuorempia. Noina aikoina aloin lenkkeilemään ja uudistin vaatekkaappiani. Kuukausien kuluttua havahduin kylmiin väreisiin. Onko minusta tullut pinnallinen tyhjäpää?

Mistä tämä pinnallisuus-ajatus oikein tulee meihin? Miksi ruotsalais-nainen kantaa rahansa hyvillä mielin kampaajalle ja trendiliikkeisiin, sillä välin kun suomalais-nainen pukeutuu valkomustaan ettei vain vaikuttaisi bimbolta? Vaatteet ovat aina olleet itseilmaisun keino. Ne ilmaisevat leikkisyyttä, vakavuutta, iloa, surua tai mitä vaan. Niillä viestitään myös virkoja ja tehtäviä. Ne joko lisäävät arvokkuutta, tai vähentävät sitä. Pukeutuminen on joka-aamuinen kuvaamataidon tehtävä, kun yhdistellään vaatteet asusteisiin ja värit toisiinsa. Ulkonäön hoitaminen on kiinteä osa ihmisyyttä, jota ei voi irrottaa kokonaisuudesta ja nimetä paheeksi. Huollettu ulkonäkö viestii luotettavuutta. Se paljastaa helposti jos ihminen ei ole tasapainossa. Internetin ulkopuolella asiat ja ihmiset ovat harmillisen usein sitä miltä näyttävät. Jopa työsopimuksessani luetellaan velvollisuudekseni henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen.

 

Siinä on paljon syvällisiä asioita. Voin siis huokaista helpotuksesta. En ole tyhjäpää, olen vain koulutettu kiinnittämään asiaan huomiota. Ja porkkanat ja kurkut syön mielelläni.