Kuinka hienoa juhlia samana päivänä kotimaansa itsenäisyyttä sekä muistella Nelson Mandelan elämää! Nelson Mandelan tarinan opetus voisi olla vaikka seuraavanlainen: Uskalla puolustaa asioita jotka ovat oikein. Sinut todennäköisesti tuomitaan ja sinua vastustetaan, mutta jos seuraat sisimpäsi pientä mutta sinnikästä ääntä, voit saavuttaa paljon. Nelson Mandela istui elämästään 27 vuotta vankilassa, mutta nyt Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma on luvannut että Mandelalle järjestetään valtiolliset hautajaiset. Suurmiehet ympäri maailman lähettävät suruvalittelujaan Mandelan poismenon johdosta.

 

Meiltä kotimaastakin löytyy taistelu-tahtoa tehdä maailmasta parempi paikka. "I have a dream", mutta entäs sen jälkeen?

 

Helsingin Sanomien kolumnisti kirjoitti 4.12.2013 suomalaisten ilmaisunvapauteen liittyvistä peloista. Kolumnistin sanoin: "Kun ei voi, saa tai uskalla puhua julkisesti nimellään asiallisesti, puhuu sitten netissä anonyyminä asiattomasti."

Olen ollut suoraan sanottuna jopa vähän tyrmistynyt siitä millä tavalla tärkeistä, herkistä ja elämänkokoisista aiheista netissä keskustellaan. Esimerkiksi seksuaalisesta suuntautumisesta tai uskosta/elämänkatsomuksesta keskusteltaessa ei ole viisasta heittää "sä oot väärässä" tai "ooksä vähän tyhmä" -henkisiä kommentteja. Näiden kommenttien kirjoittajat eivät luultavasti tule ajatelleeksi että tällaisella puheella he laittavat kyseenalaiseksi keskustelukumppaninsa koko ihmisarvon. Kuitenkin tämän kaltaisia kommentteja varsinkin naamakirjassa heitellään huolettomasti kuin tikkoja tauluun. Ja kymmenen pistettä saa siitä jos osuu keskelle nenää.

 

Käytöksemme edustaa ajamaamme asiaa, ja hedelmistään puu tunnetaan. Kukapa haluaisi liittyä joukkoon, jonka edustajatkin jo ovat epäystävällisiä?

Asioista on hyvä keskustella. Mutta meitä on täällä liki seitsemään miljardiin junaan, joten erilaisuuden hyväksyminen on välttämättömyys.

Itselläni on ystäviä hyvin erilaisista piireistä ja erilaisilla arvomaailmoilla varustettuina. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta toisinajattelijaan ja hänen ajatuksiinsa voi silti suhtautua kunnioittavasti tai vähintäänkin asiallisesti.

 

Seurakuntalainen.fi:n uutisoija kirjoittaa 6.12.2013: "Nelson Mandela istui Etelä-Afrikan valkoisen vähemmistön harjoittaman apartheid-rotusorron aikana vankilassa 27 vuotta. Kun hän vapautui helmikuussa 1990, hän ilmoitti ettei vihaa vihollisiaan. Nelson Mandela muistetaan miehenä joka kykeni hämmästyttävällä tavalla sovintoon. Hän oli valmis solmimaan rauhan niiden kanssa, jotka olivat pitäneet häntä vapaustaistelun takia vankilassa neljännesvuosisadan ajan. Hän ei halunnut kostoa, vaan maalleen uutta, yteistä tulevaisuutta."

 

Sitä toivon myös Suomelle ja sen söpösti kiihkoileville asukkaille. Mietitään tänään kuinka onnekasta onkaan olla suomalainen, elää juuri näissä kengissä, juuri tätä aikaa, juuri näiden ihmisten kanssa! Nelson Mandela on kuollut, mutta me olemme elossa. Ja seuraavaksi aion viedä naapurille joulutähden sekä leipoa pieniä piparkakkutaloja.

Hyvää ja kauniin valkeaa itsenäisyyspäivää!